Gezonde voeding

Streven naar gezonde voeding en een gezonde levensstijl doe je als je bewust een keuze maakt uit het enorme aanbod. Maar gezonde voeding, wat is dat eigenlijk?

Essentiële nutriënten of voedingsstoffen die je niet kunt missen

Voeding is de leverancier van energie, bouwstoffen en stoffen die de vele processen in je lichaam ondersteunen. De gezamenlijke voedingstoffen noemen we nutriënten, simpelweg onmisbaar voor gezonde lichaamsfuncties. De Macro- en micronutriënten zorgen voor bouwstoffen en energie. Bouwstoffen bouwen, onderhouden en repareren de lichaamsweefsels. Macronutriënten zijn stoffen die in grote hoeveelheden voorkomen, zoals vetten, koolhydraten en eiwitten. Van Micronutriënten neemt een mens dagelijks minder dan één gram per dag op: vitaminen, mineralen en sporenelementen.

Essentiële nutriënten zijn juist die voedingscomponenten die ons lichaam niet of onvoldoende zelf kan aanmaken. Deze essentiële nutriënten zijn onder te verdelen in vier categorieën: Vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren en essentiële aminozuren. Als je denkt dat je deze via voedingssupplementen binnen kunt krijgen heb je het mis. Niet alle nutriënten worden door het lichaam opgenomen in pil- of poedervorm. Gezonde voeding bevat deze stoffen in de juiste verhoudingen. Omdat elke voedingsstof een eigen functie heeft in het lichaam is het belangrijk om gevarieerd te eten.

Focus bij gezonde voeding op meer dan alleen calorie-inname

Niet elk mens heeft dezelfde behoeften als het om gezonde voeding en smaak gaat. Personen die actief sporten hebben een verhoogde energiebehoefte waaraan voldaan moet worden en hebben behoefte aan specifieke sportvoeding. De balans tussen de calorie inname en verbruik bepaalt of je aankomt of afvalt, dat spreekt voor zich. Bij gezond afvallen ligt de focus op calorie inname, is daarom niet zinloos, maar garandeert absoluut niet dat wat je eet ook gezonde voeding is. Een gezond eetpatroon geeft je lichaam wat het nodig heeft. Leg de nadruk daarom niet alleen op het aantal calorieën dat je maaltijd bevat, maar waardeer de voeding ook op basis van de geleverde voedingsstoffen.

De juiste verhoudingen

Jij wilt je maaltijden afstemmen op je trainingsdoel. Dan zorg je ervoor dat de hoeveelheden en verhoudingen van de voedingsstoffen precies goed zijn. De koks van KCALulated houden nou juist daar rekening mee. In de webshop staan daarom bij elke KCALculated maaltijd, sap of snack niet alleen het aantal calorieën, maar ook de exacte hoeveelheden van voedingstoffen vermeld. Van elke maaltijd is bovendien een uitgebreide specificatie van voedingswaarden en allergenen op de website na te lezen. De juiste verhoudingen van voedingsstoffen per maaltijd zijn van groot belang om jou te helpen je doelen te behalen. En omdat jij in de sportschool alles doet om dat lijf te krijgen waar je van droomt, verdien je de maaltijd die dat mogelijk maakt. Gezonde voeding voor jouw gezonde lichaam.

Translate »